Mijn cello en ik

Je bent 8 jaar oud en je krijgt een cello! Die cello is heel groot en indrukwekkend, je kunt jezelf er achter verschuilen, zelfs onzichtbaar worden… je hebt ervoor gekozen, het is echt wat je wilt.
De cello wordt het instrument van je leven.

Vele jaren later geef ik muziekles op een basis school, in een klein dorp vlakbij waar ik woon. Ik breng altijd mijn cello mee, samen met een grote tas vol ritme en muziek-instrumentjes. En zo klein als de kinderen zijn laat ik ze elke keer, een voor een, achter de cello zitten. Met mijn hand over het kinderhandje beweeg ik de strijkstok, en laat de snaren vibreren. De uitdrukking op die gezichtjes van de kinderen is altijd een onvoorstelbare emotie, het is voor hen een ervaring die zij in zich zullen meedragen, en ook ikzelf word elke keer weer overladen door een nieuwe energie.
Ik laat de kinderen ook liedjes zingen terwijl ik met mijn cello de harmonie meespeel: zingen en spelen wordt een samenspel van stem en cello.

Weer enkele jaren later geef ik mijn eerste workshop in het zuiden van Frankrijk. Mijn plan is samen met de deelnemers sommige polyfone liederen te zingen, ik gebruik mijn cello als begeleiding.

Ik heb ook een aantal prachtige een- of tweestemmige songs, die we samen zingen, door mij begeleid op de cello.
Op een dag nodig ik een deelnemer uit om achter de cello te komen zitten, een spontane gedachte! En, net als bij de kinderen van een tijd geleden, neem ik vrouw in kwestie bij de hand, en laat haar de vibraties van de snaren en de cello ervaren, later nodig ik haar ook uit haar stem mee te laten klinken. De uitdrukking op haar gezicht spreekt boekdelen. Sindsdien is in mijn workshop de ervaring van de cello en haar vibraties een hoogtepunt, zonder uitzondering komen er wonderbaarlijke emoties naar buiten: meermaals heeft een deelnemer besloten ofwel haar stoffige cello van de zolder te halen, of zelfs een nieuwe cello aan te schaffen!

Nu speel ik zowel klassiek cello als barokcello in verscheidene kamermuziek ensembles.

Met de klassieke cello speel en improviseer ik in muziek-theater performances.

“Jouw stem – Mijn cello”, een ontdekkingsreis naar het potentieel van jouw stem in samenspel met mijn cello.

‘Laat je stem aanraken door mijn cello’photo credit Anna Heikinnen